Endret: 16 des 2016     Opprettet: 7 nov 2010

Avløp

Da tenker vi på det som er installert i leiligheten din. Fra servanter, oppvvaskkum, vaskemaskin, dusj og toalett skal avløpsvannet kunne gå uhindret ut i hovedledningen. For at dette skal være uproblematisk, kreves det litt vedlikeholdsinnsats fra beboerne. Alle vannlåsene må derfor renses med jevne mellomrom.

Hvis du synes at vannet renner langsommere ut av vasken enn det pleier, har sannsynligvis vannlåsen begynt å tettes. Dette kan skyldes lo, fett, hår, såperester osv. Dette finner du ut av hvis du åpner vannlåsen under vasken. Den kan lett skrus av for rengjøring. Når det gjelder vannlåsen på avløpsrøret fra vaskemaskinen vil du ikke så lett merke at det hat blitt tettere. Du må derfor åpne denne med jevne mellomrom for kontroll og rengjøring.

Hvis du merker at du har fått dårlig luft på badet, kan dette skyldes at vannlåsen i dusjsluket begynner å gro igjen. Det ser du lett ved å fjerne risten i dusjen. For å gjøre rent sluket er det greit å bruke en gammel oppvaksbørste, en plastpose for å tre over hånden og godt lys så du ser at det blir rent. Spyl ned i sluket med varmt vann mens du bruker børsten. Når vannet er blitt klart, er det tid for å løfte opp plastlokket som er plassert nede i sluket. Dette har en liten påmontert bøyle som gjør at du kan trekke lokket rett opp.

Under lokket vil det komme nye overraskelser frem. Spyl igjen med varmt vann og bruk børsten. Når vannet har er blitt klart, er det viktig at du kontrollerer at all guffe er fjernet. Du vil nå også se selve avløpsrøret. Røret kan også gro igjen så det er viktig å spyle godt rett inn i røret. Dette går greit hvis du tar av dusjhodet og bare bruker dusjslangen. Bruk godt med varmt vann.

Når alt er rent, skal du plassere plastlokket tilbake i sluket. Rundt kanten på dette lokket er det en gummiring. Det er lurt å smøre litt fett langs hele denne ringen. Lokket skal deretter settes rett ned i sluket og trykk jevnt ned rundt hele kanten slik at det blir tett. Hvis dette lokket blir plassert skjevt, vil det bli utett og du kan du lett få ubehagelige lukter rett opp i dusjen.

Det var det!